wątroba neutralizuje szkodliwe produkty, które trafiają do organizmu
wątroba bierze udział w procesie termoregulacji oraz w procesach syntezy czynników krzepnięcia czy cholesterolu
nadwyżki węglowodanów są w wątrobie i w glikogen lub tłuszcze, które są albo magazynowane w wątrobie (glikogen), albo wysyłane do innych tkanek (tłuszcze). Wątroba jest też magazynem żelaza oraz witamin A, D i K
wytwarza żółć niezbędną do trawienia tłuszczów w dwunastnicy i jelicie cienkim
Naturalne środki, które ułatwiają trawienie, to przede wszystkim zioła: tymianek, majeranek, kminek, mięta, oregano czy jałowiec. Warto stosować je jako przyprawy w kuchni, gdyż dodadzą one również walorów smakowych naszym potrawom.
W przypadku nadmiernego przejedzenia warto sięgnąć po suplementy diety, które wspomogą proces trawienia. Dostępne są one w różnej postaci: herbat do zaparzania czy tabletek. Można stosować je doraźnie, lecz najważniejsze, by starać się unikać tego, co przeszkadza wątrobie.