Jak przebiega proces trawienia?
Jemy dla przyjemności ale też po to, żeby żyć. Dzięki jedzeniu dostarczamy naszemu organizmowi wartości odżywczych, witamin i minerałów, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Jak to się dzieje?

Z ust do żołądka

1.

Zaczynamy trawić już z pierwszym kęsem pożywienia – żucie rozdrabnia pokarm

2.

Następuje zwiększone wydzielanie śliny i zaczynają działać enzymy trawienne , które zawarte są w ślinie

3.

Najpierw zaczyna działać amylaza, która rozpoczyna trawienie węglowodanów

4.

Przeżuty fragment trafia do żołądka, gdzie następuje wymieszanie pokarmu z sokiem trawiennym

5.

Ma on silnie kwaśny odczyn, ponieważ zawiera stężony kwas solny. . Na tym etapie trawione są białka

6.

Żołądek przygotowuje tłuszcze do trawienia właściwego

Dalej do jelit

7.

Proces trawienia zapoczątkowany w jamie ustnej i w żołądku dalej odbywa się w jelitach<

8.

Częściowo rozłożony pokarm jest przekazywany do dwunastnicy, gdzie miesza się on z sokiem jelitowym, trzustkowym i żółcią

9.

Zakwaszona w żołądku treść pokarmowa jest neutralizowana przez sok trzustkowy, co pozwala na działanie enzymom trawiennym na dalsze rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze, które wchłaniane są przez ściany jelita cienkiego

10.

Składniki odżywcze dostają się w jelitach do krwiobiegu i w ten sposób są transportowane po organizmie

11.

Pozostałości, które nie zostały wchłonięte, przesuwają się do jelita grubego. Tam następuje wchłonięcie pozostałych składników odżywczych i wody

12.

Resztki po procesie trawienia są usuwane poprzez defekację w postaci masy kałowej

Proces trawienia może być zaburzony przez wiele różnych czynników, czego efektem może być niestrawność, zaparcia, wzdęcia czy gazy. Warto zadbać o to, by posiłki spożywać w spokoju i powoli, aby proces ten mógł prawidłowo działać.

Sprawdź preparaty kompleksowo wspierające pracę układu pokarmowego