Strona główna

Enzymy trawienne

Proces trawienia jest niezależny od naszej woli i rozpoczyna się automatycznie w momencie, gdy weźmiemy do ust pierwszy kęs posiłku. Enzymy trawienne, które są wydzielane w układzie pokarmowym, rozkładają na mniejsze cząsteczki białka, węglowodany i tłuszcze, zawarte w pożywieniu. Każdy z nich ma inne zadanie.

Amylaza ślinowa

Jest to enzym wytwarzany w gruczołach ślinowych w jamie ustnej. Podczas przeżuwania pokarmu amylaza rozpoczyna wstępne trawienie węglowodanów. Dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia ważne jest, by każdy kęs, który trafia do ust, został dokładnie przeżuty i wymieszany ze śliną.

Sok żołądkowy

W żołądku na połknięty kęs zaczynają oddziaływać inne enzymy trawienne. Spożyty pokarm miesza się z sokiem żołądkowym, zawierającym kwas solny. Amylaza ślinowa zostaje inaktywowana w momencie zakwaszenia pokarmu. Działać zaczyna między innymi pepsyna, która zaczyna rozkładać białka, a także podpuszczka, która ścina białko mleka. Z kolei lipaza żołądkowa rozpoczyna rozkładanie zemulgowanych tłuszczów.

W dwunastnicy i w jelitach

Proces trawienia kontynuowany jest w dwunastnicy. Amylaza trzustkowa kontynuuje działanie amylazy ślinowej, rozkładając powstałe w wyniku jej działania polisacharydy. Z kolei trypsyna i chymotrypsyna kontynuują rozkład białek, w wyniku czego powstają peptydy i oligopeptydy. Lipaza trzustkowa kontynuuje działanie lipazy żołądkowej, rozkładając zemulgowane tłuszcze na mniejsze cząsteczki przy współdziałaniu żółci. Działanie enzymów jest możliwe dzięki zneutralizowaniu kwaśnej treści pokarmowej przez sok trzustkowy o odczynie zasadowym. W jelicie cienkim zachodzi zasadnicze trawienie. Swoje działanie podejmują tu takie enzymy jak: amylaza i lipaza jelitowa, laktaza i sacharaza, a także aminopeptydazy i karboksypeptydazy. Częściowo rozłożone cząstki są rozkładane na małe cząsteczki, wchłaniane przez organizm. Niestrawione kawałki pokarmu zostają poddane działaniu bakterii, a następnie transportowane są do jelita grubego, gdzie wchłaniana jest woda i pozostała część niektórych witamin. Pozostałości po strawionym pożywieniu są wydalane w postaci kału.

Jak widać, przeżucie pierwszego kęsa posiłku rozpoczyna długotrwały proces trawienia, w którym bierze udział wiele enzymów trawiennych. Warto więc pamiętać o tym, by nie obciążać nadmiernie naszego układu trawiennego.

Sprawdź, jak jeść zdrowo i smacznie

Przejdź do Hello Zdrowie