Zazwyczaj podczas domowego przyjęcia na stole z przystawkami można znaleźć koreczki, sałatki lub pokrojone na jeden kęs roladki. Zaskocz swoich gości i przygotuj im stół przystawek pełen domowego sushi. Z pewnością następnym razem przyjdą do Ciebie zamiast do japońskiej restauracji.

Kategoria: Dania

90 min

Składniki

RYŻ DO SUSHI:

  • 500 g ryżu do sushi (dostępny w sklepach z orientalną żywością)
  • 120 ml octu ryżowego
  • 80 ml wody
  • 125 g białego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ewentualnie 2 łyżki mirin

WARZYWA:

  • awokado
  • długi ogórek
  • por
  • ulubiona sałata
  • marynowana rzodkiew
  • kiełki

RYBY:

  • kawałek polędwicy lub steku z tuńczyka
  • filet z łososia (najlepiej bez skóry)
  • krewetki do sushi (dostępne w sklepach mrożone na tackach)
  • paluszki surimi

DO PODANIA:

  • wasabi (japoński chrzan)
  • nori (glony)
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

RYŻ:

1. Wsyp ryż do garnka i zalej go wodą. Przepłucz ryż, aż woda stanie się mętna. Wylej wodę i powtórz czynność 3-4 razy do momentu, kiedy woda będzie czysta.

2. Przepłukany ryż zalej wodą tak, aby jej powierzchnia sięgała około 3 cm nad jego poziom. Przykryj garnek i postaw na ogniu do zagotowania. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz gaz i powoli gotuj przez około 12 minut. Po czym wyłącz kuchenkę i zostaw ryż pod przykryciem na około 15 minut.

3. Weź miskę i wymieszaj w niej ocet, cukier, mirin (można pominąć) i sól. Wyłóż ryż na całą powierzchnię blaszki do pieczenia. Polej ryż marynatą i lekko wymieszaj widelcem. Nie uklepuj mocno ryżu, ponieważ straci puszystość. Wymieszany ryż zostaw pod ściereczką kuchenna do wystudzenia.

 

WARZYWA:

1. Umyj ogórki, obierz i pokrój w słupki. Odetnij środkowe części z nasionami. Tutaj nie będą potrzebne.

2. Pokrój pora w cieniutkie paseczki

3. Przekrój na pół awokado, wyjmij pestkę i także pokrój w słupki.

 

RYBY:

1. Delikatnie przemyj ryby i osusz ręcznikiem papierowym.

2. Do sashimi potrzebujesz około 5 cm kawałków ryb, natomiast do nigiri powinny być one cieńsze. Pokrój w tej sposób ryby.

3. Rozmroź krewetki , a paluszki krabowe wyjmij z folii.

 

WYKONANIE:

ROLKI:

1. Na matce do sushi ułóż płatek nori świecącą częścią do dołu.

2. Rozprowadź porcję ryżu na 2/3 długości, następnie delikatnie przesmaruj wasabi i ułóż ulubione dodatki.

3. Zwijaj ciasno rolki i pozostaw do zastygnięcia. Całość sklei się ze sobą.

4. Po chwili możesz kroić rolki w grubsze kawałki.

 

NIGIRI:

1. Zwilż dłonie wodą z octem i weź w nie porcję ryżu. Uformuj mały prostokącik.

2. Układaj prostokąciki na blaszce lub tacce i każdy ostrożnie posmaruj wasabi. Na pikantnej warstwie ułóż fragmenty ryby.

3. Nigiri są gotowe do podania.

 

SASHIMI:

1. Pokrój rybę bardzo cienko w plasterki o 5 mm grubości.

2. Plasterki ryby ułóż jeden na drugim na tzw. dachówkę, aby jeden fragment wystawał spoza drugiego.

3. Całość posyp zwykłym lub prażonym sezamem (możesz pomieszać)

4. Sashimi są gotowe do podania.