Jeśli potrzebujesz przygotować szybki i smaczny obiad dla całej rodziny, ta propozycja będzie dla Ciebie idealna. Duszone udka z kurczaka w aromatycznym grzybowo-kremowym sosie,
w otoczeniu ziemniaczanego puree to klasyka dopracowana w każdym szczególe. Liczy się smak!
Kategoria: Dania
100 min
Udostępnij: Kopiuj link
Składniki
UDKA Z KURCZAKA :
- 2 kg udek z kurczaka lub podudzi
 - 200 ml białego wina (półwytrawne lub półsłodkie)
 - 200 ml śmietany kremówki (30-36%) lub śmietany kokosowej
 - 400 g pieczarek
 - 2-3 cebule
 - kilka łyżek oleju lub masła
 - 0,5 szklanki mąki pszennej lub ryżowej
 - 3 czubate łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
 - świeży tymianek
 - 4 łyżki kaparów
 - 1 słoik karczochów
 - 2 łyżki miodu
 
PUREE ZIEMNIACZANE:
- 1 kg mącznych ziemniaków
 - 50 g klasycznego masła
 - 200 ml śmietany
 - 2 łyżeczki soli
 
DO PODANIA:
herbatka „Verdin fix” z zieloną herbatą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ZIEMNIACZANE PUREE:
1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odlej wodę i pozostaw ziemniaki jeszcze przez mement na gazie, aby odparowały.
2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Dodaj miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszaj dokładnie i podawaj na stół.
UDKA Z KURCZAKA W SOSIE:
1. Umyj udka z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Na głębokim talerzu wymieszaj mąkę z przyprawami.
3. Obierz cebule i pokrój w talarki lub piórka, a potem podsmaż je na oleju na złoty kolor.
4. Obtocz kurczaka w przyprawach z każdej strony. Rozgrzej czystą patelnię i wlej na nią odrobinę tłuszczu. Obsmażaj udka z obu stron. Zdejmij z patelni, gdy będą rumiane.
5. Obsmażone kawałki kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Dolej śmietanę, wino, tymianek, pieczarki pokrojone w plasterki, kapary, karczochy i miód.
6. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.
7. Gdy udka będą gotowe, wyjmij je z piekarnia i wyłóż na talerze. Na każdym z talerzy połóż porcję ziemniaczanego puree. Całość posyp świeżym koperkiem lub innymi, ulubionymi ziołami. Smacznego.
        
                                    
                                    
                                    

