Wspomnienia z dzieciństwa o obiadach ze stołówki, gdzie królował wysuszony kurczak, ziemniaki z bemaru i rozgotowana marchewka przyprawiają Cię o gęsią skórkę? Pora rozpędzić te koszmarne obrazy, wprowadzić świeżość i smak w nowoczesną wersję trio: drób, ziemniak i marchewka. Dasz się skusić?

Kategoria: Dania

140 min

Składniki

PIECZONA PIERŚ Z INDYKA

  • jedna podwójna pierś z indyka, najlepiej ze skórą (około 2,5 kg) albo dwie piersi po około 1,2 kg każda
  • 300 g boczku wędzonego
  • 300 g aromatycznej szynki (parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej)
  • 4 kwaśniejsze jabłka
  • 3 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • gotowa przyprawa do indyka lub mieszanka ulubionych przypraw (około 3 łyżki)
  • sól do smaku

MARCHEWKA

  • 10 marchewek
  • 2 łyżeczki przyprawy harissa (zredukuj do jednej, jeśli obawiasz się bardzo ostrego smaku)
  • łyżeczka mielonego kuminu/kminu rzymskiego
  • pęczek natki pietruszki albo kolendry
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pomarańcza
  • sól

ZIEMNIACZANE PUREE

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 200 ml tłustej śmietany – kremówki
  • pół kostki masła
  • 2 łyżeczki soli

DO PODANIA:

  • plastry wędzonego boczku
  • herbatka Verdin Fix z kompozycją 6 ziół

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PIERŚ Z INDYKA

1. Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj piersi przyprawami i połóż je płasko.
Na jednej części ułóż plasterki boczku, a na drugiej szynkę parmeńską. Złóż dwie części indyka „na kanapkę”, aby wędliny stykały się ze sobą. Całość zawiąż sznurkiem.

2. Do wysmarowanej tłuszczem brytfanki włóż obraną cebulę, pokrojone w piórka oraz ósemki jabłka bez gniazd nasiennych. Na warstwie warzywno-owocowej ułóż indyka i posmaruj starannie miodem za pomocą pędzelka. Wlej do brytfanki szklankę wody, aby mięso
się nie wysuszyło i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 1,5 godziny.

3. Gdy indycze piersi się upieką, wyjmij brytfannę z pieca i pozwól mięsu lekko ostygnąć. Rozetnij sznurki i pokrój piersi w grube plastry. Serwuj je na ziemniaczanym puree
z orientalną marchewką.

MARCHEWKA

1. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce tnącej na plasterki bądź pokrój nożem. Przełóż marchewki do miski, posyp solą, dodaj harissę, kumin, skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz wyciśnięty z niej sok. Dokładnie wymieszaj. Dodaj olej, miód oraz posiekaną natkę pietruszki i odstaw
na 30 minut, aby marchewka lekko zmiękła i nabrała aromatu.

ZIEMNIACZANE PUREE

1. Obierz ziemniaki, pokrój i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy staną się miękkie, zdejmij
z ognia, odlej wodę postaw garnek ponownie na włączony gaz. Potrzymaj chwilę,
aby odparowały.

2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę do ziemniaków i przełóż do miski. Do ciepłych ziemniaków dodaj miękkie masło, śmietanę i sól. Dokładnie wymieszaj puree i podawaj z upieczonymi piersiami z indyka.