Liczba przepisów na faszerowany schab jest bardzo długa. Mięsa te bardzo często nadziewa się morelami, śliwkami czy żurawiną. Tym razem jednak porcja schabu kryje w sobie aromatyczną kiełbaskę. Taka pieczeń podana z ziemniaczanym puree oraz słodką, pieczoną marchewką i chrupiącym groszkiem to dobry pomysł na rodzinny obiad.

Kategoria: Dania

170 min

Verdin Fix
z czarną
herbatą
Verdin Fixz czarnąherbatą

Składniki

PIECZONY SCHAB:

  • 3,5 kg schabu wieprzowego
  • 1 kg kiełbasy wędzonej
  • 3 łyżki przyprawy do wieprzowiny (mogą być też mieszanki grillowe)
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 5 łyżek wody
  • garść gałązek świeżego tymianku

PUREE ZIEMNIACZANE:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 50 g klasycznego masła
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżeczka soli

GROSZEK ZIELONY:

  • 400 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 czubate łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany lub jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

MARCHEWKA PIECZONA:

  • 1 kg marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • sól do smaku

DO PODANIA:

herbatka „Verdin fix” z czarną herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

ZIEMNIACZANE PUREE:

1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odlej wodę i pozostaw ziemniaki jeszcze przez moment na gazie, aby odparowały.

2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Dodaj miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszaj dokładnie i podawaj na stół.

 

GROSZEK ZIELONY:

1. Wrzuć groszek do garnka z niewielką ilością wody i gotuj przez maksymalnie 3 minuty. Groszek nadal powinien być zielony i lekko chrupiący.

2. Przygotuj zasmażkę z mąki i masła. Dodaj ją do groszku i dokładnie wymieszaj.

3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj czosnek oraz przyprawy do groszku i wymieszaj całość.

 

MARCHEWKA PIECZONA:

1. Obierz marchewki i pokrój w grube plasterki.

2. Przełóż warzywa do formy do pieczenia, posyp solą, polej olejem połączonym z miodem i piecz przez 40 minut w 180°C. Marchewki po upieczeniu są już gotowe do podania.

 

PIECZONY SCHAB:

1. Umyj schab, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na dwie części.

2. Ostrym nożem zrób otwór w schabie na całej jego długości. W tak przygotowaną kieszeń włóż kiełbasę i wsuń maksymalnie w głąb mięsa.

3. Tak przygotowane mięso posól i dokładnie natrzyj przyprawami.

4. Ułóż schab w blaszce do pieczenia. Na dno wlej olej i wodę.

5. Ustaw piekarnik na 170°C i piecz przez 1,5 godziny.

6. Po upieczeniu wyjmij formę i pozwól mięsu chwilę odpocząć. Po tym czasie możesz podawać.

7. Na talerz wyłóż po porcji ziemniaczanego puree, groszku i marchewki. Na wierzchu ułóż plastry schabu. Całość posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!