Przeglądając restauracyjne menu, można spotkać wiele wykwintnych i wyszukanych dań. Okazuje się, że wykonanie niektórych z nich jest niezwykle proste, a w dodatku można
je przyrządzić w… jednym garnku. Takie właśnie są policzki wołowe duszone z warzywami. Przygotuj je, gdy chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach albo masz ochotę na pożywne
i smaczne danie jednogarnkowe.

Kategoria: Dania

90 min

Verdin Fix
z czarną
herbatą
Verdin Fixz czarnąherbatą

Składniki

DUSZONE POLICZKI WOŁOWE:

  • 2,5 kg policzków wołowych (ewentualnie giczy wołowej bez kości)
  • 5-6 marchwi
  • 250-300 g pomidorków koktajlowych (mogą być na gałązkach)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2-3 białe cebule
  • 1-2 czerwone papryczki chili
  • 2 plasterki korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 80 ml sosu sojowego lub tamari
  • 250 ml białego lub czerwonego wina (wybierz wytrawne lub półwytrawne)
  • 250 ml wody lub dowolnego bulionu
  • 250-300 ml soku pomidorowego lub passaty
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub smalcu
  • sól i pieprz do smaku

ZIEMNICZANE PUREE:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • pół kostki masła
  • 200 ml śmietany
  • sól

DO PODANIA:

gałązki świeżego tymianku
herbatka „Verdin fix” z czarną herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

PUREE ZIEMNIACZANE:

1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą gotowe, zdejmij z ognia, odcedź i ponownie postaw na gazie do odparowania.
2. Jeszcze gorące ziemniaki utłucz tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Ziemniaki połącz z miękkim masłem, śmietaną oraz szczyptą soli i dokładnie wymieszaj.

DUSZONE POLICZKI WOŁOWE:

1. Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż mięso z każdej strony. Ważne, żeby były obsmażone, a nie usmażone w całości. Obsmażone policzki przekładaj do żeliwnego garnka.

2. Obierz cebulę i pokrój ją w plasterki/piórka. Obierz imbir (za pomocą łyżeczki będzie najwygodniej) i pokrój w słupki, a obrany czosnek w plasterki.

3. Umyj łodygi selera naciowego, osusz i drobno poszatkuj. Obierz marchewki i pokrój w grube kawałki. Ostrą papryczkę zostaw w całości lub przekrój na pół i usuń nasionka.

4. Wszystkie warzywa ułóż w garnku na podsmażonym mięsie. Dolej wino, bulion/wodę, pomidorowy sok i sos sojowy i miód. Ułóż pomidorki na wierzchu.

5. Wstaw garnek na mały ogień i gotuj przez 3-4 godziny. Nie przejmuj się, że duża zawartość płynu wyparuje. Dzięki temu mięso będzie miękkie i kruche.

6. Gdy wołowina jest już gotowa, zacznij podawać. Na talerzach rozkładaj porcję ziemniaczanego puree, układaj wołowe policzki i duszone warzywa. Wszystko podlej powstałym sosem i udekoruj gałązkami tymianku.