To ciasto stanie się stałym bywalcem domu nawet cukierniczego amatora. Aromatyczna nuta ananasowo-kokosowa i prostota wykonania to zdecydowane atuty tego wypieku. Fenomenalny smak przeniesie Cię na rajską wyspę, a niebanalny wygląd ciasta zaskoczy Twoich gości.

Kategoria: Desery

95 min

Verdin fix
z earl grey
Verdin fixz earl grey

Składniki

CIASTO

  • 1 puszka ananasa w plasterkach
  • 6 jajek
  • 100 ml syropu z ananasa w puszce
  • kostka masła
  • pół szklanki oleju
  • szklanka cukru
  • 400 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

DO PODANIA:

  • lody waniliowe lub karmelowa polewa
  • bita śmietana
  • herbatka Verdin Fix z Earl Grey

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Otwórz puszkę ananasów, wyłóż owoce, a sok odlej do szklanki.

2. Posmaruj masłem blaszkę do pieczenia (tortownica o średnicy 26 cm) i posyp cukrem
(tak jak zazwyczaj robisz to z mąką).

3. Wymieszaj ze sobą sypkie produkty: mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.

4. Do miski wbij całe jajka i 150 g cukru, a następnie zmiksuj. Jajka powinny się ubić i nabrać lekkości.

5. Do drugiej miski włóż miękkie masło, dodaj 100 g cukru i utrzyj za pomocą miksera na białą masę. Sukcesywnie dodawaj zmieszaną z wiórkami mąkę, olej i jajka. Stale ucieraj. Na koniec dodaj syrop z ananasa.

6. Na przygotowane wcześniej dno formy wyłóż plastry ananasa i wylej masę ciasta, a następnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagranego do 180°C i piecz przez 65 minut. To czy Twoje ciasto jest upieczone sprawdzisz drewnianym patyczkiem – suchy patyczek oznacza, że placek jest gotowy.

7. Upieczone ciasto wyjmij z pieca. Jeśli na środku formy pojawiło się wybrzuszenie, zetnij
je nożem. Teraz pora na najbardziej spektakularny moment – rozepnij formę tortownicy
i szybkim ruchem odwróć ciasto, wykładając je na talerz. Ciasto powinno być jeszcze gorące.

8. Po wystudzeniu pokrój placek na trójkąty, ułóż na talerzu i serwuj z gałką lodów waniliowych oraz porcją bitej śmietany. Możesz udekorować listkiem mięty albo melisy. Smacznego!