Domowe pierogi to tradycja i rodzinne opowieści. Lepienie pierogów jednoczy wszystkie pokolenia, a wspólne biesiadowanie zapada w pamięci na długo. Trzy propozycje farszu w pierogach sprawią, że każdy znajdzie coś dla siebie, choć… najlepiej jest spróbować wszystkich!

Kategoria: Dania

120 min

Składniki

CIASTO NA PIEROGI:

  • 1 kg mąki pszennej oraz mąka do posypywania stolnicy
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml oleju
  • około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej tylko na 2-5 minut)

FAŁSZ Z MIĘSA MIELONEGO:

  • około 1,5 kg ugotowanego mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól i świeżo mielony pieprz

FARSZ Z ŁOSOSIA:

  • 1 kg surowego łososia ze skórą
  • 200 g wędzonego na zimno łososia
  • cebula
  • posiekany koperek
  • sól i biały pieprz do smaku

FARSZ Z SOCZEWICY:

  • 400 g zielonej lub czerwonej soczewicy
  • 400 g tofu wędzonego
  • 3 duże cebule
  • pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
  • sól i pieprz do smaku

DO PODANIA:

  • roztopione masło lub oliwa do polania pierogów
  • podsmażona cebulka
  • herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

FARSZ MIĘSNY:

1. Najlepszym mięsem na pierogi jest mięso, na którym gotował się rosół – aromatyczne, miękkie i pachnące warzywami. Możesz użyć kilku rodzajów mięsa, np. z drobiu, wieprzowiny czy wołowiny.

2. Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Podsmaż na łyżce masła na złoty kolor.

3. Wyjmij mięso z rosołu, oddziel je od kości i jeszcze ciepłe przemiel w maszynce do mięsa. Dodaj podsmażoną cebulkę.

4. Dopraw mięso solą i dużą ilością mielonego, czarnego pieprzu. Możesz dodać również odrobinę pieprzu ziołowego.

5. Wyrabiaj masę aż stanie się zwarta, lecz o plastycznej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt rzadka, przesmaż ją na patelni, by płyn odparował. Gdy masz problem z twardością mięsnego farszu – dodaj do niego kilka łyżek rosołu.

 

FARSZ RYBNY:

1. Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem wyłóż surowego łososia ze skórą.

2. Włóż rybę do pieca nagrzanego do 180°C na 35 minut.

3. Wyjmij i ostudź łososia, a następnie zdejmij z niego skórę.

4. Zmiel upieczoną rybę w maszynce do mielenia mięsa. Zrób to samo także z łososiem wędzonym.

5. Przełóż rybny farsz do miski, dodaj garść posiekanego, świeżego koperku. Dopraw solą i białym pieprzem. Łosoś jest rybą dość tłustą, więc farsz powinien mieć zwartą konsystencję i nie musisz już dodawać żadnych zagęstników.

 

FARSZ WEGAŃSKI:

1. Ugotuj soczewicę według przepisu na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski.

2. Zmiel tofu w maszynce do mielenia mięsa. Połącz je z soczewicą.

3. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i przesmaż na maśle lub oleju na złoty kolor. Dodaj do farszu.

4. Do wegańskiej masy dodaj wędzona paprykę, sól i pieprz.

 

CIASTO NA PIEROGI:

1. Połącz mąkę z solą, olejem i stale mieszając dolewaj gorącej wody. Uważaj, żeby się nie poparzyć. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem.

2. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, które odchodzi od dłoni. Przykryj je serwetką i zaczekaj 10-15 minut.

3. Odrywaj porcje ciasta i wałkuj na cienkie placki. Szklanką lub okrągła foremką wykrawaj ciasto na pierogi i nadziewaj ulubionym farszem, a potem szczelnie zlepiaj.

4. Wrzucaj pierogi do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze przez 3 minuty.

5. Pierogi smakują najlepiej polane masłem lub olejem i posypane zrumienioną cebulką. Pierogi rybne polubią się także z posiekanym koperkiem.