Domowe pierogi to tradycja i rodzinne opowieści. Lepienie pierogów jednoczy wszystkie pokolenia, a wspólne biesiadowanie zapada w pamięci na długo. Trzy propozycje farszu w pierogach sprawią, że każdy znajdzie coś dla siebie, choć… najlepiej jest spróbować wszystkich!
Kategoria: Dania
120 min
Udostępnij: Kopiuj link
Składniki
CIASTO NA PIEROGI:
- 1 kg mąki pszennej oraz mąka do posypywania stolnicy
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml oleju
- około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej tylko na 2-5 minut)
FAŁSZ Z MIĘSA MIELONEGO:
- około 1,5 kg ugotowanego mięsa z rosołu
- 1 cebula
- łyżka masła
- sól i świeżo mielony pieprz
FARSZ Z ŁOSOSIA:
- 1 kg surowego łososia ze skórą
- 200 g wędzonego na zimno łososia
- cebula
- posiekany koperek
- sól i biały pieprz do smaku
FARSZ Z SOCZEWICY:
- 400 g zielonej lub czerwonej soczewicy
- 400 g tofu wędzonego
- 3 duże cebule
- pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- sól i pieprz do smaku
DO PODANIA:
- roztopione masło lub oliwa do polania pierogów
- podsmażona cebulka
- herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
FARSZ MIĘSNY:
1. Najlepszym mięsem na pierogi jest mięso, na którym gotował się rosół – aromatyczne, miękkie i pachnące warzywami. Możesz użyć kilku rodzajów mięsa, np. z drobiu, wieprzowiny czy wołowiny.
2. Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Podsmaż na łyżce masła na złoty kolor.
3. Wyjmij mięso z rosołu, oddziel je od kości i jeszcze ciepłe przemiel w maszynce do mięsa. Dodaj podsmażoną cebulkę.
4. Dopraw mięso solą i dużą ilością mielonego, czarnego pieprzu. Możesz dodać również odrobinę pieprzu ziołowego.
5. Wyrabiaj masę aż stanie się zwarta, lecz o plastycznej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt rzadka, przesmaż ją na patelni, by płyn odparował. Gdy masz problem z twardością mięsnego farszu – dodaj do niego kilka łyżek rosołu.
FARSZ RYBNY:
1. Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem wyłóż surowego łososia ze skórą.
2. Włóż rybę do pieca nagrzanego do 180°C na 35 minut.
3. Wyjmij i ostudź łososia, a następnie zdejmij z niego skórę.
4. Zmiel upieczoną rybę w maszynce do mielenia mięsa. Zrób to samo także z łososiem wędzonym.
5. Przełóż rybny farsz do miski, dodaj garść posiekanego, świeżego koperku. Dopraw solą i białym pieprzem. Łosoś jest rybą dość tłustą, więc farsz powinien mieć zwartą konsystencję i nie musisz już dodawać żadnych zagęstników.
FARSZ WEGAŃSKI:
1. Ugotuj soczewicę według przepisu na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski.
2. Zmiel tofu w maszynce do mielenia mięsa. Połącz je z soczewicą.
3. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i przesmaż na maśle lub oleju na złoty kolor. Dodaj do farszu.
4. Do wegańskiej masy dodaj wędzona paprykę, sól i pieprz.
CIASTO NA PIEROGI:
1. Połącz mąkę z solą, olejem i stale mieszając dolewaj gorącej wody. Uważaj, żeby się nie poparzyć. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem.
2. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, które odchodzi od dłoni. Przykryj je serwetką i zaczekaj 10-15 minut.
3. Odrywaj porcje ciasta i wałkuj na cienkie placki. Szklanką lub okrągła foremką wykrawaj ciasto na pierogi i nadziewaj ulubionym farszem, a potem szczelnie zlepiaj.
4. Wrzucaj pierogi do dużego garnka z osolonym wrzątkiem. Gdy wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze przez 3 minuty.
5. Pierogi smakują najlepiej polane masłem lub olejem i posypane zrumienioną cebulką. Pierogi rybne polubią się także z posiekanym koperkiem.