Grillowany tuńczyk to obowiązkowe danie dla osób, które kochają ryby oraz nie mogą się obejść
bez warzyw. Nawet gdy za oknem pada deszcz i pogoda nie sprzyja organizowaniu grilla w ogrodzie, możesz przygotować ten pyszny obiad w zaciszu swojej kuchni.

Kategoria: Dania

120 min

Verdin Fix
z zieloną
herbatą
Verdin Fixz zielonąherbatą

Składniki

TUŃCZYK Z WARZYWAMI

  • steki z tuńczyka (po 1 – 2 porcjach dla osoby)
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i kolorowy pieprz

ZIEMNIACZANE PUREE

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 100 gramów masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól do smaku

PIECZONE WARZYWA

  • 4 czerwone papryki
  • 2 żółte albo zielone papryki
  • 5 cukinii
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 ostra papryczka
  • 3-5 ząbków czosnku
  • oleju do smażenia
  • słoiczek oliwek

DO PODANIA:

  • ulubione, świeże zioła – tymianek, bazylia, koperek lub natka pietruszki
  • pokruszony ser feta
  • herbatka Verdin Fix z zieloną lub czarną herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

TUŃCZYK Z WARZYWAMI

1. Umyj rybę i osusz ręcznikiem. Porządnie wyszoruj cytrusy i zetrzyj z nich skórkę. Przekrój
na pół i wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Do miseczki wlej olej i cytrusowy sok oraz otartą z nich skórkę. Do takiej marynaty przełóż steki i odstaw na 30 – 60 minut.

2. Rozgrzej grillową patelnię. Wyjmij tuńczyka i układaj steki na patelni. Grilluj ok. 3-4 minuty
z każdej strony. Podawaj jeszcze gorące.

PUREE ZIEMNIACZANE

1. Obierz ziemniaki i umyj. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedź
i ponownie ustaw na gazie, aby całkowicie odparowały.

2. Gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem bądź przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj miękkie masło, śmietanę i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie, aby ziemniaki uzyskały jednolitą konsystencję i nabrały lekkości. Możesz udekorować świeżym koperkiem.

PIECZONE WARZYWA

1. Papryki umyj, oczyść i pokrój w paski. Obraną cebulę pokrój w piórka. Cukinię i ziemniaki
ze skórką pokrój w duże kawałki (słupki lub talarki). Przełóż na wyłożoną papierem blaszkę
do pieczenia.

2. Przekrój ostrą papryczkę i usuń z niej nasionka, pokrój drobno. Czosnek przepuść przez praskę albo także drobno poszatkuj. Wymieszaj składniki z olejem. Powstałą marynatę polej warzywa i dokładnie przemieszaj.

3. Piecz warzywa przez 60 – 90 minut w piekarniku nastawionym na 200°C. Podczas pieczenia przemieszaj warzywa dwa razy, aby intensywniej przeszły smakiem.

4. Wyjmij warzywa z pieca, polej ulubioną oliwą (może być ziołowa) i posyp pokruszoną fetą. Udekoruj ziołami.

SALSA POMIDOROWA

1. Umyj pomidory i paprykę. Pomidory pokrój na ćwiartki (uprzednio możesz obrać je ze skórki). Paprykę przekrój, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w duże kawałki. Obierz cebulę i przekrój na pół.

2. Do kielicha blendera, malaksera bądź wysokiego naczynia wrzuć warzywa, obrane ząbki czosnku oraz zioła. Dodaj sól, wlej wyciśnięty z cytryny sok oraz oliwę. Zmiel wszystko na gładką, jednolitą masę. Jeśli obawiasz się, że salsa może być zbyt rzadka, przełóż ją na sito i pozwól,
aby nadmiar soku wyciekł. Salsę przełóż do miseczki albo sosjerki i podawaj z grillowanym tuńczykiem i pieczonymi warzywami.