Uwielbiasz sos bolognese, ale znudziło Ci się klasyczne spaghetti? Przygotuj lasagne z sosem bolońskim, a stanie się częstym bywalcem w Twojej kuchni. Jesteś wegetarianinem? Zamień mięso
na soczewicę i zakochaj się w pomidorowym sosie prosto z Włoch.

Kategoria: Dania

90 min

Składniki

SOS BOLOŃSKI

  • 1,5 kg mielonego, wołowego mięsa (możesz pomieszać z wieprzowym w proporcji 50/50)
  • 300 gramów wędzonego boczku
  • 1 kg dojrzałych pomidorów (lub 3 słoiki passaty po 400 gramów)
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 350 ml czerwonego bądź (pół)wytrawnego wina
  • 300 ml mleka lub śmietanki (możesz zastąpić roślinnym „nabiałem”)
  • olej lub masło do smażenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie: kilka łyżek koncentratu pomidorowego

Uwaga! Przygotowanie sosu bolońskiego jest czasochłonnym zajęciem, więc możesz go przygotować w przeddzień przyrządzania zapiekanki.

LASAGNE

  • 2 opakowania (po 500 g) płatów ciasta lasagne
  • 300 gramów serka kremowego
  • 350 gramów żółtego sera

DO PODANIA:

  • herbatka Verdin Fix z kompozycją 6 ziół

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Do głębokiego naczynia do zapiekania (szklanego bądź ceramicznego) wlej pierwszą porcję sosu bolońskiego (około 250 ml) i równo rozprowadź. Układaj płaty makaronu lasagne tak, aby jeden fragment zachodził na drugi. Rozlej kolejną porcję sosu. Powtarzaj te czynności, aż do pełnego wykończenia składników. Ważne, aby na wierzchniej warstwie znalazł się sos. Możesz jednak zastąpić go kremowym serkiem, który łatwo rozprowadzisz nożem.

2. Całość zapiekanki posyp serem startym na dużych oczkach tarki.

3. Piecz zapiekankę 40 – 45 minut na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180°C.