Domowe naleśniki z lekką ricottą i przepyszną konfiturą wiśniową to proste i szybkie danie, z którego ucieszą się wszyscy członkowie rodziny. Możesz serwować je na słodkie śniadanie lub podwieczorek.

Kategoria: Desery

60 min

Verdin fix
z earl grey
Verdin fixz earl grey

Składniki

KONFITURA WIŚNIOWA

  • 1 kg wiśni (świeże lub mrożone)
  • 700 g cukru
  • ewentualnie 1 laska cynamonu

NALEŚNIKI

  • 4 szklanki wody (możesz użyć też wody gazowanej, aby naleśniki były bardziej puszyste)
  • 4 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • około pół szklanki oleju
  • duża szczypta soli

DO PODANIA:

  • herbatka Verdin Fix Earl Grey

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KONFITURA WIŚNIOWA

1. Umyj wiśnie i pozbądź się pestek. Jeśli korzystasz z wiśni mrożonych, rozmroź je w garnku.

2. Do garnka z wiśniami wsyp cały cukier, włóż laskę cynamonu (jeśli lubisz orientalny posmak)
i ustaw na gazie.

3. Gotuj owoce bez przykrycia (od czasu do czasu pomieszaj), aż pojawi się syrop i konfitura zgęstnieje.

4. Przełóż wiśnie do miski i podawaj od razu albo napełnij konfiturą słoik i postaw na czas,
gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego.

NALEŚNIKI

1. Przygotuj głęboką miskę. Wbij do niej jajka i lekko ubij, następnie dodawaj pozostałe składniki. Wymieszaj całość dużą łyżką albo przy pomocy miksera. Ciasto powinno być lejące
i gładkie. Odstaw masę na 15 – 30 minut.

2. Do ciasta naleśnikowego wlej olej i dokładnie wymieszaj.

3. Przygotuj patelnię i porządnie ją rozgrzej. Rozlewaj porcję ciasta na patelni i równo rozprowadzaj ciasto. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

4. Przygotuj talerze. Na środku naleśnika rozsmaruj ricottę i złóż na cztery części albo zwiń
w rulonik (tak jak lubisz). Podawaj z domową konfiturą wiśniową. Smacznego!