To propozycja dla łakomczuchów cierpiących na nietolerancję glutenu bądź laktozy. Życie z alergią
nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemnych słodkości. Jeśli jesteś uczulony na orzechy, zastąp
je migdałami lub suszonymi owocami.

Kategoria: Desery

180 min

Składniki

  • 400 gramów orzechów nerkowca
  • 400 gramów suszonych daktyli bez pestek
  • 7 – 8 deserowych lub gorzkich czekolad (po 100 g każda tabliczka)
  • 1 litr mleka roślinnego (np. sojowe, migdałowe, ryżowe) bądź klasycznego krowiego
  • oraz dodatkowo pół szklanki w zapasie
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek mąki z tapioki
  • 100 g ulubionych orzechów lub migdałów do dekoracji
  • szczypta soli

DO PODANIA:

  • herbatka Verdin Fix z Earl Grey lub Verdin Fix

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj blender/malakser o dużej mocy i z ostrymi ostrzami albo urządzenie wielofunkcyjne (np. Multicooker).

2. Podgrzej mleko do około 40°C i wlej je do kielicha blendera. Dodaj pokruszoną czekoladę
i zmiksuj. Masa powinna przypominać klarowne kakao do picia.

3. Następnie dodaj orzechy i daktyle. Pozostawione mleko może Ci się teraz przydać
na wypadek, gdyby konsystencja stała się zbyt gęsta. Miksuj zawartość do momentu,
aż otrzymasz gładką, błyszczącą masę.

4. Wyłącz blender i dosyp sól, kakao i tapiokę. Wymieszaj całość dużą łyżką.

5. Zblenduj migdały (na trybie pulsacyjnym) albo posiekaj je ostrym nożem.

6. Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 26 cm, nasmaruj ją masłem i wyłóż papierem
do pieczenia.

7. Wylej czekoladową masę do formy i równo rozprowadź. Wierzch obsyp zmielonymi migdałami. Piecz przez 2,5 godziny w piecu rozgrzanym do 120°C. Sprawdź, czy ciasto jest dobrze upieczone drewnianym patyczkiem – po nakłuciu nie powinny na nim pozostać resztki surowego ciasta. Konsystencja torciku musi być zwarta, lecz elastyczna.

8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, porządnie wystudź, a następnie wstaw do długiego schłodzenia do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawaj zawsze schłodzone, najlepiej z herbatką Verdin Fix z Earl Grey.