Sukces wspaniałych dań często wynika z połączenia najbardziej skrajnych smaków. Dlatego, aby ze słodkiego mięsa kaczki stworzyć kulinarny majstersztyk, połącz je z kwaśnymi owocami cytrusowymi, intensywnie ziołowym rozmarynem i odrobiną czarnego pieprzu.
To danie daje pewność, że obiad będzie pyszny nawet dla bardzo wymagającego podniebienia. Spróbuj!

Kategoria: Dania

160 min

Składniki

PIECZONA KACZKA Z OWOCAMI:

  • dwie średniej wielkości kaczki
  • 4 jędrne gruszki (mogą być o lekko wytrawnym smaku)
  • 4 pomarańcze lub 4 mandarynki (lub po 2 owoce z rodzaju)
  • 2 cytryny
  • 0,5 kg mrożonych lub świeżych śliwek (bez pestek)
  • 0,5 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka (płatków) ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • sól i pieprz do smaku

ZIEMNIAKI PIECZONE:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 80 ml oleju
  • kilka gałązek rozmarynu lub tymianku do smaku

DO PODANIA:

  • owoce upieczone razem z kaczką
  • herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KACZKA PIECZONA Z OWOCAMI:

  1. Dokładnie umyj mięso kaczki i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Natrzyj mięso sypkim przyprawami (solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką).
  3. Umyj wszystkie owoce. Gruszki pokrój w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Dwie pomarańcze pokrój w plastry, pozostałe w ćwiartki. Cytryny obierz ze skórki i także przekrój na cztery części.
  4. Cytrusami pokrojonymi w ćwiartki nadziej kaczki, aby nadać im ładny, krągły kształt.
  5. Do brytfanny lub głębokiego naczynia do zapiekania włóż drób, a dookoła: plastry pomarańczy, gruszki, połówki śliwek, żurawinę oraz rozmaryn. Polej zmieszanym ze sobą miodem, olejem i wodą.
  6. Włóż kaczki na dolną półkę piekarnika i piecz je w temperaturze 170°C przez 2 godziny.
  7. Po upieczeniu wyjmij ostrożnie brytfannę z piekarnika i pozwól daniu chwilę ostygnąć. Dzięki temu pokrojone kawałki kaczki zachowają soczystość i miękkość.

 

ZIEMNIAKI PIECZONE:

  1. Ziemniaki umyj i pokrój w ćwiartki.
  2. Korzenie pietruszki obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
  3. Cebulę obierz i pokrój w duże piórka, a z główki czosnku oddziel ząbki.
  4. Do dużej formy do pieczenia włóż ziemniaki, pietruszkę, cebulę i czosnek. Dodaj rozmaryn i polej wszystko olejem. Piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Podawaj jako dodatek do pieczonej kaczki.