Kuchnia śródziemnomorska kojarzy się z daniami lekkimi, warzywnymi i takimi, którymi nie sposób się najeść. Istnieje jednak przepis na bardzo sycące, aromatyczne danie, które w dodatku przygotujesz w jednym garnku – wołowe ragu z warzywami i makaronem to zdecydowany pewniak nawet dla najbardziej wybrednych.

Kategoria: Dania

170 min

Składniki

RAGU Z MAKARONEM:

  • 2 kg mięsa wołowego bez kości (może być rostbef)
  • 300 g chorizo lub wędzonego boczku
  • 1 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki krojonych pomidorów
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 350 ml czerwonego lub białego wina
  • 300 ml mleka klasycznego lub roślinnego
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • kilka łyżek oleju lub masła do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • gałązka tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • ewentualnie kilka łyżek koncentratu pomidorowego

DO PODANIA:

  • ugotowany makaron (tagiatelle lub pappardelle)
  • starty ser dojrzewający
  • rukola
  • herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół z czarną herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

RAGU Z MAKARONEM:

1. Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki, a potem pokrój na ćwiartki. Jeśli używasz pomidorów z puszki wykorzystaj całą zawartość.

2. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz marchewki i pokrój w plasterki. Selera umyj i także pokrój w dość duże kawałki.

3. Umyj i osusz mięso i także pokrój w większą kostkę.

4. Weź żeliwny garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oleju, wrzuć pokrojone chorizo lub boczek, cebulę, selera naciowego i marchew. Przesmażaj całość często mieszając. Zawartość będzie gotowa, gdy cebula się zezłoci, a smaki i zapachy połączą. Po tym czasie przełóż wszystko do miski.

5. W tym samym garnku na kilku łyżkach oleju usmaż wołowinę. Mięso odda sok i będzie się smażyło do momentu, aż stanie się brązowe. Wtedy możesz dodać pomidory, podsmażone wcześniej warzywa, wino, zioła, pokrojony czosnek i chili. Przemieszaj całość i gotuj przez 30 minut.

6. Następnie dolej do garnka mleko, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny.

7. Dodaj soczewicę i gotuj przez następne 30 minut, pamiętając o tym, aby często mieszać ragu. Pod koniec gotowania można dodać trochę koncentratu pomidorowego dla zagęszczenia konsystencji i podkręcenia smaku.

8. W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.

9. Gdy wszystkie składniki dania są już gotowe, wyłóż porcję makaronu na talerz i polej go aromatycznym ragu. Podawaj z rukolą i ulubionymi, świeżymi ziołami, posypane tartym serem. Smacznego!