Kotlety schabowe w wersji pieczonej to propozycja dla osób ceniących polskie, tradycyjne smaki, a jednocześnie otwartych na kulinarne eksperymenty. Zaskocz swoich gości podając kotlety nie z patelni, a z pieca. Mięso polane aromatyczną glazurą maślano-miodową oraz podane z sałatką z komosy ryżowej i klasycznym, ziemniaczanym puree będzie hitem na Twoim stole. Polecamy ten przepis, gdy chcesz przygotować wystawne danie na rodzinną uroczystość.

Kategoria: Dania

min

Składniki

KOTLETY PIECZONE:

  • 15 porcji schabu z kością na kotlety (około 4 kg)
  • 120 g masła
  • 100 ml miodu
  • 2-4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy
  • 10 ząbków czosnku
  • 7-9 łodyg rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ostre papryczki
  • 2 cebule
  • 8-10 łyżek oleju
  • sól i mielony, kolorowy pieprz

PUREE ZIEMNIACZANE:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 100 g klasycznego masła
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soli

SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 brokuł
  • 1 puszka/słoik ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka/słoik ugotowanej czerwonej fasoli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

CUKINIA PIECZONA:

  • 4-5 młodych cukinii o zielonej skórce
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

DO PODANIA:

  • 100 g wędzonego boczku
  • herbatka „Verdin fix” kompozycja 6 ziół

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KOTLETY SCHABOWE:

1. Warto kupić już pokrojone kawałki schabu w sklepie, ze względu na fakt, że obecność kości w mięsie bardzo utrudnia samodzielne pokrojenie. Najlepiej więc poproś o gotowe porcje mięsa z kością na kotlety. Mogą mieć około 2 cm szerokości.

2. W małym garnku rozpuść masło, dodaj miód, musztardę, obrane i posiekane ząbki czosnku, ocet oraz musztardę.

3. Umyj mięso, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie posól kotlety i posmaruj olejem z każdej strony za pomocą pędzelka. Ustaw patelnię grillową na mocniejszym ogniu i obsmażaj kotlety z obu stron, po czym przełóż je do dużej formy do zapiekania.

4. Z gałązek rozmarynu oberwij listki. Ostrą papryczkę rozetnij na pół, usuń nasionka oraz posiekaj. Obierz cebulę i także drobno pokrój w kostkę.

5. Przygotowanymi dodatkami obsyp mięso. Rozetrzyj tymianek w dłoniach i rozsyp na kotletach. Każdą porcję mięsa polej osobno aromatyczną miodowo-maślaną glazurą.

6. Wstaw blaszkę z mięsem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut.

 

CUKINIA PIECZONA:

1. Cukinię umyj (nie obieraj) i pokrój w plasterki o około 2 cm grubości.

2. Przełóż warzywa do miski, dodaj oliwę, sól, roztarty czosnek, a potem wszystko wymieszaj.

3. Włóż cukinię na blachę i upiecz razem z kotletami w jednym piekarniku.

ZIEMNIACZANE PUREE:

1. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Gdy zmiękną, odlej wodę i pozostaw ziemniaki jeszcze przez mement na gazie, aby odparowały.

2. Jeszcze gorące ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę i włóż do miski. Dodaj miękkie masło, śmietanę i sól. Wymieszaj dokładnie i podawaj na stół.

 

SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ:

1. Przepłucz na sicie komosę ryżową przelewając ją zimną wodą z kranu.

2. Do garnka wlej 1 i 2/3 szklanki wody, wsyp kaszę i zagotuj. Potrzymaj jeszcze na ogniu przez 2 minuty, wyłącz gaz i zostaw komosę pod przykryciem, aby wchłonęła cały płyn.

3. Podziel brokuły na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Możesz także ugotować go na parze.

4. W dużej misce połącz przestudzoną komosę z brokułami, rozkrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oraz odcedzonymi na sicie ciecierzycą i fasolą.

5. Do kosmosy dodaj posiekaną natkę pietruszki, roztarty czosnek, oliwę i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj.

 

DO PODANIA:

Przygotuj talerze. Na każdym wykładaj porcję ziemniaczanego puree, na nie sztuki mięsa, upieczoną cukinię oraz sałatkę z komosy ryżowej. Górę udekoruj chipsem z wędzonego boczku i posyp posiekanymi ziołami. Smacznego!