Domowa pizza jest przysmakiem, który skusi każdego. Kawałek chrupiącej, aromatycznej pizzy z mnóstwem dodatków to obowiązkowa pozycja podczas rodzinnego wieczoru z planszówkami lub ulubionym serialem w tle. Ten przepis jest naprawdę prosty i zawiera kilka wersji smakowych. Wybierz najlepszą dla siebie.

Kategoria: Dania

110 min

Składniki

CIASTO NA PIZZĘ:

  • 4 niepełne szklanki mąki pszennej (typ 500 albo 550)
  • 1,5 szklanki wody (+/- kilka łyżek)
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • ewentualnie 1 łyżeczka cukru
  • oliwa do smarowania blaszek

PIZZA Z SZYNKĄ:

  • ciasto na pizzę
  • sos pomidorowy (Twój własny albo gotowy ze słoiczka)
  • 200 g ulubionej szynki (może być klasyczna albo parmeńska)
  • 200 g ulubionego, żółtego sera albo mozzarelli

PIZZA Z SALAMI:

  • ciasto na pizzę
  • sos pomidorowy (Twój własny albo gotowy ze słoiczka)
  • 200 g salami
  • 200 g pieczarek
  • 200 g ulubionego, żółtego sera albo mozzarelli
  • ulubione zioła (bazylia lub tymianek)

PIZZA Z SEREM WĘDZONYM:

  • ciasto na pizzę
  • sos pomidorowy (Twój własny albo gotowy ze słoiczka)
  • 3 pomidory w plasterkach
  • 200 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 200 g ulubionego, żółtego, wędzonego sera

DO PODANIA:

herbatka „Verdin Fix” kompozycja 6 ziół
ewentualnie: pomidorki koktajlowe, świeże zioła, listki rukoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

CIASTO NA PIZZĘ:

1. Połącz mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże i zagnieć ciasto. Ważne, aby było gładkie
i elastyczne. Gdy zacznie odklejać się od ręki, przełóż ciasto do miski i przykryj natłuszczoną folią. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę – do momentu podwojenia objętości.

2. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i jeszcze raz pougniataj. Następnie podziel na kawałki i uformuj placki (grubsze bądź cieńsze). Ciasto możesz rozwałkować wałkiem albo rozciągać palcami. Zacznij wtedy od środka ciasta i obracając je wyciągaj boki coraz bardziej na zewnątrz. Jeśli masz już gotowe placki, odczekaj 10 minut.

3. Przygotuj blachę bądź kamień do pieczenia pizzy i wyłóż na tym ciasto.

4. Na cieście do pizzy rozsmaruj sos pomidorowy. Możesz także posypać ulubionymi, suszonymi ziołami, np. bazylią lub oregano. Rozsyp sery na warstwie sosu, ułóż plastry szynki, pokrojone pieczarki, plastry pomidora lub inne, ulubione warzywa. Resztę sera zetrzyj na tarce, pokrój na kawałki bądź pokrusz na wierzchu pizzy – w zależności od Twoich preferencji i rodzaju pizzy, jaką wykonasz.

5. Wstaw pizzę do pieca nagrzanego do 220°C na 10 – 20 minut, w zależności od grubości ciasta. Gotową pizzę wyjmij z piekarnika i pokrój na trójkątne kawałki. Możesz posypać rukolą, świeżą bazylią bądź kiełkami, ułożyć na niej połówki pomidorków koktajlowych lub inne, surowe dodatki. Podawaj samodzielnie bądź z ulubionym sosem. Smacznego!