Jeśli jesteś wielbicielem kuchni staropolskiej albo wschodnioeuropejskiej, to danie z pewnością będzie królowało na Twoim stole. Wołowe mięso w aromatycznym sosie ułożone na chmurce z polenty wprost rozpływa się w ustach.

Kategoria: Dania

120 min

Składniki

STROGONOW Z GRZYBAMI LEŚNYMI

  • 1 kg miękkiej wołowiny (może być polędwica)
  • 350- 500 g mrożonych lub świeżych grzybów (najlepiej leśnych)
  • 3 cebule
  • 300 m tłustej śmietany – kremówki
  • 4-6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 80 g masła
  • kilka kapeluszy grzybów suszonych
    sól i świeżo mielony, czarny pieprz

KREMOWA POLENTA

  • 2 litry wody
  • 300 g kaszki lub grubej mąki kukurydzianek
  • pół kostki masła lub pół szklanki oliwy
  • 50-100 g startego parmezanu
  • łyżka soli

DO PODANIA:

  • herbatka „Verdin Fix” z czarną herbatą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Umyj i osusz wołowinę. Pokrój w drobne paski i przesmaż na patelni z dużą ilością tłuszczu (masło albo olej). Następnie przełóż do głębokiego garnka.

2. Obierz cebulę i pokrój w piórka, a potem przesmaż na tej samej patelni na złoty kolor. Przełóż do garnka z mięsem. Dodaj pokrojone w kawałki mrożone grzyby.

3. Do garnka z zawartością dodaj 200 ml wody, śmietanę i koncentrat pomidorowy.
Dopraw całość solą i mielonym, czarnym pieprzem. Po czym duś przez około 20-30 minut
pod przykryciem.

KREMOWA POLENTA

1. W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp kaszkę kukurydzianą jednostajnym, powolnym strumieniem, stale mieszając. W ten sposób pozbędziesz się grudek. Mieszaj zawartość
do zagotowania, a potem zmniejsz gaz/płytę do minimum i gotuj kaszkę przez około 50 minut.
Podczas gotowania musisz stale mieszać kaszkę. W przeciwnym wypadku polenta się przypali.

2. Po upływie tego czasu wyłącz gaz/płytę, dodaj miękkie masło lub oliwę i ser. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3. Wyłóż polentę na talerz, polej gorącym strogonowem i obficie posyp natką pietruszki. Smacznego!